(Opdateret 5. februar, 2016)

0-3weeks 3-6weeks

week 1 week 2 week3


Ida's hvalpe, uge 3

Første måltid.
Little Denmark's M-kuld, Ida's hvalpe uge 3. (Eenie, Meeny, Miny og Moe) på stambogen:
"Kl. 11": Han med kort stumphale (Little Denmark's My Meeny Stub),
"Kl. 9": Tæve (Little Denmark's Maya My Eenie),
Nederst til venstre: Han med lang stumphale (Little Denmark's My Miny Stub),
"Kl. 5": Han (Little Denmark's My Moe).
 
Store og tydelige forandringer
I uge 3 sker der rigtig meget. Øjnene, der intet så begynder så småt at se ting tæt på, samtidig med at alt andet også udvikler sig. Hvalpene kan komme på benene, og selvom de stadig sover det meste af tiden, så "øver" de sig i deres vågne perioder, som bliver en lille smule længere, for hver gang de er vågne. Sidst på ugen kan de sagtens være vågne 5-10 minutter ad gangen.
Hver gang de vågner, kan de lidt mere. De begynder at lege, som noget af det første. De "slår ud" efter hinanden med en pote, og vælter. De rejser sig og "bider" fat med tandløse gummer. Slikker på hinanden, og på vores hænder. De tumler omkuld hele tiden, da det kniber med balance og motorik. Men de bliver dygtigere og dygtigere.

Ida bruger ikke meget tid på at ligge hos hvalpene mere. Faktisk er det indimellem sådan, at man er i tvivl om hvornår hun egentlig er hos dem. For Ida er med til det hele i resten af husholdet.
Alligevel er kassen pinligt ren, hvalpene fine og rene, og de vokser og vokser. Så hun passer dem perfekt, hun må snige sig op til dem i ubemærkede øjeblikke.

Vi bemærker at hun spiser som et tærskeværk, og lader hende få så meget hvalpefoder, hun overhovedet vil have. Hvalpene tager virkelig fra i denne alder.

Flere gange i løbet af ugen forsøger vi at tilbyde hvalpene lidt opblødt hvalpefoder. De viser overhovedet ingen interesse - et tydeligt tegn på, at de ikke mangler noget, og at Ida er kommet os i forkøbet.

Først helt slut på ugen begynder hvalpene at smage lidt på det tilbudte søbemad. Overvældende interesserede er de ikke, men det vil komme mere og mere fra nu af.

Sidst på ugen kan man tydeligt se, at de pludselig begynder at kunne opfatte lyde. De reagerer pludseligt og voldsomt på at en voksen hund gør. De kan endnu ikke afgøre hvor lyde kommer fra, så de reagerer instinktivt ved at trykke sig ned hvor de er, eller trække ind i et hjørne af kassen, indtil de vænner sig til de mest almindelige lyde omkring dem. Så klogt den er indrettet, naturen!,
 

Hvalpene er begyndt at "lege lidt" slå med poten og opdage hinanden.


 

Det er ikke så tit man ser Ida inde hos hvalpene, men hun passer dem perfekt, og kan godt lide hvis de bliver lagt over i den store kasse med lammeskindet...man er vel magelig !


Den tidligste renlighedstræning
Samtidig med at hvalpenes syn og hørelse udvikles, og de bliver mere mobile på deres små, korte ben, så sker der også noget med dem indeni. Nu begynder de pludelig at kunne eliminere selv, uden mors hjælp.
Instinktivt tisser en hvalp ikke hvor den sover. Den vågner, og bevæger sig automatisk væk fra hvor den lå, og tisser. Vi udnytter denne viden, og sørger for at hvalpenes kasse nu har to forskellige slags underlag. Der hvor de sover i den ene ende, og aviser i den anden ende.

Dette fungerer, for omkring dette tidspunkt stopper mors skraberi i kassen også. Derfor kan vores lille "arrangement" få lov til at ligge. Til at begynde med er der våde pletter under den lille tæppestump også, men sidst på ugen er det tydeligt, at avisen i den ene ende af kassen er meget våd, og avisen under tæppet stort set er tør.

Hvalpene er således stille og roligt selv med til at bidrage til, at de bliver "hjernevaskede", til at tisse på aviser...
 

Lidt legt og "mundhuggeri" med tandløse gummer


 

Kassens opdeling i sove-ende og "toilet-ende" lærer hvalpene fra starten at aviser tisser man påFlytning
Sidst på ugen er hvalpene så mobile i kassen, og opmærksomme på lyde, lys og mørke, at det er tid til at udvide deres verden gradvist. Gradvist især på Ida's præmisser, da hun gerne stadig skal føle, at hun er tilfreds med hvalpenes sikkerhed, specielt i forhold til de andre hunde, som er meget, meget nysgerrige.

Derfor indrettes hvalpenes løbegård nu i køkkenet, og en flytning finder sted. Først fuldt ud afskærmet fra omgivelserne med tæpper over kanterne. Ida falder hurtig til ro med den nye plads, og synes vist at det er meget hyggeligt, at hun kan holde øje med både hvalpe, køkken og stue samtidig.

De andre hunde er meget nysgerrige - de har alle prøvet dette før, og ved præcis hvad der foregår. Da vi lige har ridset reglerne for færdsel omkring åbningen til løbegården op et par gange, falder der ro på dem igen. Men mormor Sussi kan ikke styre sig. Indimellem må vi tage hende på fersk gerning inde ved hvalpene, og smide hende ud. Hun vil dem ikke noget ondt, men instinktivt vil hun gerne overtage dem, hvilket vi selvfølgelig ikke kan tillade.

I den kommende uge vil hvalpenes verden vokse lidt efter lidt... 

Endnu en affodring i den store kasse. Siddende. Hvorunder det også ses, hvorfor Ida også går som "Babyface"


 

Hvalpenes nye hjem er den afskærmede løbegård i køkkenet. Kun Ida har adgang igennem åbningen skjult af tæpperne. Gradvist, efterhånden som de og Ida er klar, vil deres verden vokse fra nuLidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Miny 3 uger
Miny 3 uger
Little Denmark's My Miny Stub Butt
Han, trefarvet, lang stumphale
Fødselsvægt: 211g
Han vejer nu 1029g


Meeny 3 uger
Meeny 3 uger
Little Denmark's My Meeny Stub Butt
Han, trefarvet, kort stumphale
Fødselsvægt: 141g
Han vejer nu 792g


Maya 3 uger
Maya 3 uger
Little Denmark's Maya My Eenie
Tæve, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 143g
Hun vejer nu 871g


Moe 3 uger
Moe 3 uger
Little Denmark's My Moe
Han, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 191g
Han vejer nu 973g