(Opdateret 23. januar, 2016)

0-3weeks 3-6weeks

week 1 week 2 week3


Ida's hvalpe, uge 2

Little Denmark's M-kuld, Ida's hvalpe uge 1. Venstre til højre (Eenie, Meeny, Miny og Moe) på stambogen:
Tæve (Little Denmark's Maya My Eenie),
Han med kort stumphale (Little Denmark's My Meeny Stub),
Han med lang stumphale (Little Denmark's My Miny Stub),
Han (Little Denmark's My Moe).
 
Det er ikke til at se det, hvis man ikke kigger godt efter...
Det er fristende at sige, at i uge 2 sker der ikke så meget. Umiddelbart er det rigtigt, altså forstået sådan at hvalpe kun spiser og sover i deres anden leveuge. Og besørger. Men den del ser man ikke noget til, så længe mor Ida holder rent omkring dem.

Ser man nærmere, så sker der alligevel rigtigt mange ting. Hvalpene er knapt så hjælpeløse, der er hverken katastrofe-alarmer eller hjælp nødvendig, hvis én skulle havne bag Ida's ryg, for de kan nu sagtens selv kravle både rundt om hende, og over hende. Det sker ikke uden piv og protest, men det er ikke længere et "uløseligt" problem.

Ida passer hvalpene helt perfekt. De er rene og fine, og hun skraber og roder i kassen, sådan at de (i hendes instinktverden) ligger trygt og godt beskyttede. Hun sørger for at de får masser af mælk, og nu kan hun endda "fodre på forskud", således at hun kan snige sig ud af kassen, og få nogle pauser. Hun spilder ikke tiden i pauserne, men sørger for at de indeholder alt hvad hun lige har lyst til, af livet udenfor hvalpekassen.
Derfor sover hun nu igen i arm, når jeg falder i søvn i min seng om aftenen. Hun er med i kapløbene med de andre, om at komme først ud i haven, og hun skal ikke længere bæres ud af kassen, hun kommer selv og siger til, hvis hun trænger til at komme ud.
Hun "diskuterer ejendomsret" til tyggeben med sin mor, og lige pludselig forlanger hun også meget bestemt, at komme med ud at gå tur. Hun spiser de to hovedmåltider sammen med de andre i køkkenet, slumrer med på sofaen til kedelige TV programmer, og i det hele taget er hun som mor, så overskudsagtig, at hun ikke rigtigt går glip af noget.

Alligevel er hvalpene tykke og fede, vokser støt, er pinligt fine og rene, og siger aldrig et kvæk.
Imponerende Ida!
,
 

Hvalpene lagt "i orden" fordi ellers går der helt ged i balancenerven, og knude på tungen: Eenie, Meeny, Miny og Moe.


 

Og så er der som det ser ud i virkeligheden "hjemme hos Ida". Det ligner en værre rodebutik, men for hende er det helt rigtigt, og der er meget ro og fuldstændig afslapning!


De praktiske ting
Som ugen skrider frem kommer hvalpene ikke kun bedre og hurtigere rundt i kassen. Hvor de før kun har kunnet kravle rundt som små orme, begynder de sidst på ugen at kunne løfte hovederne.
Pludselig ses Ida vælge at forblive stående, imens de løfter hovederne og får fat, for at die. Et tydeligt tegn til, at det er tid at klippe negle. Det er klart Ida vælger at stå, fremfor at have 4 x "klør 5" til at pumpe (mælken frem) i huden på hende.

Hvalpene har også fået deres første ormekur.
 

De spiser godt og vokser fint, og så er det rækkefølgen (med risiko for knude på tungen) fra venste til højre: Miny, Moe, Meeny og Eenie


 

Ida forlangte selv på den mest insisterende måde (at forsøge at grave sig ud imellem bunden af døren og dørtærsklen!) at komme med på gåtur igen. Hun får den korte tur, så hun ikke er væk længe. Bare så hun kommer med ud lidt, og dermed får det som hun vil.Hvalpene og de andre hunde i den anden uge
Den største synlige forandring i denne uge er, at hvalpene "får øjne". Det forandrer øjeblikkeligt de små "klumper" til rigtige levende små væsner, der kigger ud.
De kan dog intet se, til at starte med. Først langsom vil synet udvikle sig. I begyndelsen vil de kun kunne skimte lys og skygge, og når først de begynder at kunne se konturer af noget, er det til at begynde med kun hvis det er lige foran snuden på dem. Først om flere uger, vil de kunne se ting på afstand.

Hvalpene har fortsat taget flot på i vægt, ingen slinger i valsen. De sover det meste af tiden, imens deres hjerner udvikler sig med rasende fart, til meget snart at kunne foretage bevidste valg. Når de sidst på ugen kan løfte hovederne, er der ikke langt før de rejser forkroppen op på forbenene. Faktisk så vi et par stykker på 2-ugers dagen komme op på alle 4 - dog blot for at synke sammen på stedet, men faktisk en kæmpe kraftanstrengelse for hvalpe så unge, og aldersmæssigt temmeligt tidligt.

Hver dag "piller vi lidt på" hvalpene, så de kender følelsen, men måske mest lugten, af at være i menneskehænder. Det er dog hele tiden en fin balance imellem det, og at lade Ida føle hun har den tryghed omkring hvalpene, som hun har behov for.

Hun accepterer fuldt ud, når der skal "gøres noget" - det er intet problem at flytte hvalpene imens vi skifter aviser og tæpper, og det kan også lige gå at klippe negle, veje og give ormekur, når blot man skynder sig. Hun sidder dog tæt, og holder skarpt øje og mandtal.

De andre hunde må nu gerne komme i kontoret, når bare jeg også er der. Tip-oldemor Maddy har kigget nysgerrigt ned i kassen oppefra sengen. Hun hører ikke så godt, men hun er knivskarp, og lugter og ser aldeles glimrende. Så hun ved godt at huset har fået nye beboere, som endnu ikke er blevet forklaret, hvem det er, der bestemmer. Respektfuldt holder hun sig alligevel fra at gå ind til hvalpene. Hun ved af erfaring, at det kommer, når det kommer - og at de er alligevel til den tid til mere besvær, end gavn.


Helt så enkelt er det ikke for mormor Sussi. Når Ida er væk fra hvalpene, er det bare så svært at holde sig fra at se til dem. Og hun er da også blevet taget på fersk gerning, siddende inde i kassen hos børnebørnene. Hun gør dem ingenting, men vil gerne passe dem, når nu Ida er så efterladende. Det er lidt for tidligt, så vi må skrue bissen på, og sikkerheden en anelse op!
 

Ida accepterer at hvalpene kommer ud og vejes og får klippet negle, hvis bare hun selv får lov til at være med, og se at alt går rigtigt til. Så vi "hjælpes ad" Ida og jeg, så jeg skynder mig, så hun hurtigt får samlet hvalpene i kassen igen, og ro i sjælen.


 

De sover meget og vokser, så det knager!Lidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Miny 1 uge
Miny 1 uge
Little Denmark's My Miny Stub
Han, trefarvet, lang stumphale
Fødselsvægt: 211g
Han vejer nu 793g


Meeny 1 uge
Meeny 1 uge
Little Denmark's My Meeny Stub
Han, trefarvet, kort stumphale
Fødselsvægt: 141g
Han vejer nu 587g


Maya 1 uge
Maya 1 uge
Little Denmark's Maya My Eenie
Tæve, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 143g
Hun vejer nu 631g


Moe 1 uge
Moe 1 uge
Little Denmark's My Moe
Han, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 191g
Han vejer nu 746g