(Opdateret 16. januar, 2016)

0-3weeks 3-6weeks

week 1 week 2 week3


Ida's hvalpe, uge 1

Little Denmark's M-kuld, Ida's hvalpe uge 1. Venstre til højre:
Han med lang stumphale (Little Denmark's My Miny Stub),
han med kort stumphale (Little Denmark's My Meeny Stub),
Tæve (Little Denmark's Maya My Eenie),
han (Little Denmark's My Moe).
 
Ida's første uge som mor-hund
Ida beviser lige fra starten, at hun har hvad der skal til, for at være en af de bedste hundemødre vi nogensinde har haft. På de første 2 døgn tager hvalpene forholdsmæssigt mere på, end noget kuld vi har haft hidtil.
Ida ligger hos hvalpene konstant, og skal løftes ud af kassen, og bæres ud i haven, ellers kom hun simpelthen ikke ud for at besørge. Hun sætter også ny rekord i, hvor hurtigt det kan gøres, og hvor hurtigt man (driftende sidelæns på alle 4 "hjul") kan fare ind igennem huset, og flyve opad trappen, for at være i kassen hos hvalpene igen.

Hvad iøvrigt karakteriserer Ida's tilgang er ro. Hun tager alting med fuldstændig ro. De andre hunde virker ikke til at genere hende, hun ignorerer dem snarere. Hun fungerer fuldstændigt optimalt og spiser og drikker med strålende lyst og apetit. Hun nyder mor-privilegiet, at blive håndfodret i kassen, for forlade hvalpene for at spise, kan ikke umiddelbart komme på tale til at begynde med. Hun virker sikker, afslappet og tilfreds, holder hvalpene fine og rene, og de mæsker sig i hendes fede fløde.

Hun foretrækker jeg er hjemme og helst i nærheden af hendes hvalpekasse. Det til trods, så viser hun tydeligt de første dage, hvor hendes grænse går for opmærksomhed på kassen og hvalpene, og gemmer dem bagerst i kassen og lægger sig om dem med ryggen til åbningen, når hun vil være i fred.
Det er vigtigt at lade hende styre, og give hende følelsen af tryghed og tilfredsstillende sikkerhed for hvalpene. Det er ikke rationelle tanker, der styrer, men stærke instinkter. Derfor ophører de daglige vejninger efter det andet døgn, når hvalpene så tydeligt trives, er det til mere skade end gavn, at forstyrre deres lille mor, ved at tage dem op af kassen hver dag.

Ida "kvitterer" hurtigt efter hun ser, at hendes små tegn læses og respekteres, ved at vise et stort overskud og tillid til, at det kan vi godt styre sammen. Derfor begynder hun allerede sidst på ugen at forlade kassen i korte perioder, når hun har fodret af, og rodet godt til i aviserne, så hun føler hvalpene er dækket og skjult.
Så finder man hende pludselig ude i sneen, grave efter mus og løbe lidt om kap med søster Fay. Eller hun befinder sig pludselig på skødet af én i sofaen, og får sig en krammer og nussetur.
De allersidste dage på ugen dukker hun også pludselig op til fælles fodring i køkkenet, og vil gerne have sin madskål på køkkengulvet, sammen med de andre, og et par aftener kommer hun også med i seng, og putter lidt under dynen.

Fælles for alle hendes små besøg udi resten af livet omkring hende hos os andre er, at indenfor få minutter, eller ved den mindste lyd fra hvalperummet, fordufter hun ligeså pludseligt, som hun kom, og lægger sig op hos hvalpene igen.
Døren er åben, og de andre hunde kender rutinen. Det er kun Ida, der kommer i hvalperummet, de andre går forbi og forsøger på intet tidspunkt at trænge sig på.
Det er vidunderligt når det fungerer sådan, og meget afslappet for os allesammen.,
 

Meenie, Maya My Eenie, Miny and Moe. Når Ida tager sine meget korte pauser, kan man være heldig at fange dem på rad og række


 

Stress terapi i en papkasse


Hvalpene har fået navne
Inden vi giver hvalpene navne, vil vi gerne lige se dem komme igang og klare den første uge. Skulle nogen skrante eller ikke klare sig, er det lettere, hvis de ikke hedder noget, end hvis de via et navn ligesom også har fået en "personlighed". Da alle har det strålende nu, er det tid til at de får navne.
Dette er vores M-kuld, og da vi selv skal vælge mindst en af hvalpene, og tænker at det kan blive rigtigt svært (som i "ælle bælle"), kalder vi dem det. Blot den Engelske version af udvælgelses-legen: "Eenie, Meenie, Miny, Moe".
Til ære for vores søde hundekiropraktor, som er kommet med flere fine ideer til hvem og hvad vi kunne opkalde hvalpe efter, er tæven ganske enkelt opkaldt efter hende. Det passede jo så fint, da det første navn i remsen, ikke lige var med M - surprise Maja :-)

Tæven hedder: Little Denmark's Maya My Eenie

Og hannerne hedder:
Little Denmark's My Meenie Stub (Hannen med den korteste stump/stub hale)
Little Denmark's My Miny Stub (Hannen med den mellemlange stump/stub hale)
Little Denmark's My Moe

 

Når Ida i starten ville være i fred med sine hvalpe, var man ikke i tvivl


 

Et kig ind i Ida's hyggelige "hemmelige hule" som hun selv krims-kramser og arrangerer, som hun synes er bedst for hende og hvalpeneHvalpene i den første uge
Det er altid lige fantastisk at se helt nye små hunde komme igang. Som nyfødte kan de stort set intet. Alligevel kan de altså den lille bitte smule, som de kan, så godt, at det på dramatisk vis gør forskellen på liv eller død for dem.

De første døgn er kritiske, og en tommelfinger regel for at vurdere om en hvalp trives godt er, at de meget gerne må have nogenlunde fordoblet deres vægt i den første uge. Det har alle 4 gjort, og mere til.

Hvalpene kan ikke se, og de kan ikke høre, men de kan lugte, og de kan føle varme. De er 100% afhængige af at deres mor er hos dem og holder dem varme, og at de får mad nok, foruden stimuleres ved "vaskning" til at eliminere. Alt dette sørger Ida så fint for, så hvalpene kan nøjes med at spise, sove, og vokse. Og det gør de så!

En medfødt refleks er, at de bevæger sig i cirkler. De "afsøger" i hvilken retning varmen = mor og dermed maden befinder sig. Det er klogt at naturen er skruet sådan sammen, fremfor at kravle i en lige linje i en mulig helt forkert retning, som kan koste tid, kræfter og varme, at finde tilbage fra, så skaber de hurtigt ved deres cirkelbevægelser et lille "GPS billede" af kassen og indhold, og kan vælge den rigtige retning fra starten.

Aviser og underlag (håndklæder) udskiftes ikke hver dag. Der er flere grunde. Ida ønsker at arrangere kassen, så den passer bedst muligt til hendes behov for at lave "hemmelig hule", så det kan være meget forstyrrende for hende, at fjerne alt, så hun skal starte forfra. Det andet er, at hvalpenes "GPS billede" forstyrres.
På et enkelt tidspunkt i løbet af ugen har Ida dog plettet så meget på aviserne, at man synes de bør skiftes. Reaktionen hos hvalpene udebliver ikke. Straks de sættes ned på de nye, rene underlag, kravler de skrigende og utilfredse rundt. Intet er, som det plejer at være, de kan ikke "finde rundt" mere, og man hører tydeligt deres frustration.

Indenfor kort tid har Ida dog sørget for mad til dem, og rodet grundigt i kassen igen..."Rodet" i menneskeøjne naturligvis. For i hendes og hvalpenes verden, arrangerer hun det bedst muligt til deres tilfredshed, og der bliver hurtigt ro igen. Så kan vi lære det. At holde fingrene, og vores idé om "orden" for os selv :-)

I den kommende uge ser vi frem til, at hvalpene "åbner øjnene" og titter ud til os.
 

Når vi mennesker synes at vi har "ryddet op"...


 

...og når Ida selv har stået for oprydningen og indretningenLidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Miny 1 uge
Miny 1 uge
Little Denmark's My Miny Stub
Han født kl. 12.00, trefarvet, lang stumphale
Fødselsvægt: 211g
Han vejer nu 504g


Meeny 1 uge
Meeny 1 uge
Little Denmark's My Meeny Stub
Han født kl. 12.41, trefarvet, kort stumphale
Fødselsvægt: 141g
Han vejer nu 356g


Maya 1 uge
Maya 1 uge
Little Denmark's Maya My Eenie
Tæve født kl. 13.30, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 143g
Hun vejer nu 370g


Moe 1 uge
Moe 1 uge
Little Denmark's My Moe
Han født kl. 14.45, trefarvet, lang hale
Fødselsvægt: 191g
Han vejer nu 470g