Little Denmark's Ignite Me Ida
Little Danmark's Ignite Me Ida, alias "Ida" 14 måneder gammel.
Hun er svær at fange stående stille, uden hun bliver for selvbevidst, så man sætter pris på de få billeder, der findes, hvor man kan se lidt af hendes "attitude"...

 
Little Denmark's Ignite Me Ida
Hvorfor mon hun kaldes Baby-face?!
Ida, ligesom hun er


Ida ("Baby-face") - vores hengivne "gummihund", med en stor vagthund indeni...

Fakta
Little Denmark's Ignite Me Ida er datter af vores "Sussi" (DKCH Little Denmark's Mount Silverheels) og ankom til livet d. 14. marts, 2014. Ida er 3. generation af egen avl på tævelinjen, der for os startede med vores "Maddy". Ida er dermed Maddy's oldebarn. (Og Greta's barnebarn).

Ida var aldrig meningen...men pludselig var hun der, og det var en kendsgerning at hun var den eneste tæve i Sussi's sidste kuld. Fra det øjeblik stødte jeg hende konstant fra mig, fordi beholde en hvalp, det var overhovedet ikke i kortene. Men "løbet" var egentlig allerede kørt, ved jeg i bagklogskabens klare lys. Er der en dybere mening med ting, så er en af dem utvivlsomt, at Ida kom til mig, og blev hos mig!

Historien er egentlig meget sjov og sød: Jeg valgte at lade somom hun ikke var her. Jeg undgik med vilje at bruge nogen særlig tid med hende fra starten, for ikke at blive knyttet til hende. Fra det øjeblik Ida selv kunne noget, valgte hun at trodse min holdning, og med en gårdhunds stædige og indædte viljestyrke, satte hun sig for, at ligemeget hvad, så skulle hun nok sørge for, at blive min. Da jeg stadig ikke troede jeg skulle beholde hende, men godt kunne mærke at jeg gerne ville have hun "blev i folden", lavede jeg aftale med en familie om, at nok kunne jeg fortsat have en anddel i Ida, men hun skulle bo hos dem. En foderaftale, hedder det.
Men sådan skulle det heller ikke være. Ida voksede sig selv ind under huden på mig, dag for dag, og da tiden nærmede sig, at hun skulle flytte, kunne jeg bogstaveligt talt ikke få mig selv til at vikle hende ud af mit hår, som hun sov i om natten!
Og så blev det sådan, som det nok hele tiden havde været "meningen", og som Ida ønskede - hun blev her hos os.

På grund af særlige omstændigheder blev Ida ikke rigtigt soclialiseret på det tidspunkt i hendes liv, hvor det var mest vigtigt.
Derfor er Ida lidt mindre fremme i skoende i visse situationer, end jeg foretrækker. Jeg har ingen grund til at tro, at det er andet end min egen skyld, da både baglandet og søskende til hende er absolut stabile og udadvendte hunde. Når Ida ikke føler sig sikker på nogen eller noget, reagerer hun ved at gø. Højt, hidsigt og længe. Dette gælder også når naboen får gæster, og når postbud, skraldemænd osv. betræder matriklen. Der sker intet i verdensbyen Tvindelstrup, som Ida ikke får gjort os opmærksom på! Derfor siger jeg for sjov, at hun er min lille Rottweiler, min lille vagthund, som passer virkeligt opmærksomt på.
Og omvendt, når hun vælger at være tryg ved sine omgivelser er hun fuldstændigt normal, fræk, stærk, nysgerring, og ved helt bestemt, hvad hun vil og ikke vil, ligesom enhver rigtig gårdhund.
Og så er hun usædvanligt hengiven og tillidsfuld.

Hun er faktisk en rigtigt sjov og speciel lille dame. Hun kan både være meget selvstændig, og er samtidig meget lydig og går f.eks. let løs uden line på gåture i skov og på mark, hun har ingen udtalt interesse for drev jagt, men er meget fokuseret og effektiv i jordhøjde og under - på mus o. lign. Hun har intet imod vand, og går hellere end gerne ud i både øsregn, mudder og vandpytter, åer og søer. Ida elsker i det hele taget at være udendørs, ligemeget hvordan vejret er. Hun reagerer overhovedet ikke på hverken skud, torden eller fyrværkeri. I virkeligheden er hun den nemmeste hund vi nogensinde har haft, fordi det er ligesom hun aldrig rigtigt har gjort noget forkert. Næsten somom hun vidste, at hendes tilstedeværelse ikke var meningen, så hun måtte gør alt rigtigt, for at undgå negativ opmærksomhed.
Realiteten er, at hun var blevet, uanset hvad.

Hun elsker at lege vildt med sin mor, og er fysisk en smule større, så når hun tager Sussi i baghold, kan hun sagtens få overtaget. Det lyder voldsomt, og modsat da Sussi's anden datter (Fay) var yngre, har Sussi aldrig rigtigt sat Ida på plads, hun lader Ida få overtaget, og viger selv i deres små skærmydsler. Sussi forsøger så at hævde sin højere position i flokken ved at prøve at overtage hvad Ida har på strategiske tidspunkter. Men den hopper "rottweileren" ikke på. Hun er en stædig lille een, der ikke giver et ben op til sin mor. Hvis derimod en af de gamle hunde er efter hende, falder hun straks i med møblementet, og gør sig usynlig - dér er hun klog nok til, ikke at skulle have klinket noget!

Og så er der dét med de store, brune øjne. Ida kan på en fuldstændigt unik måde klæbe sig til mig, og ligesom bare smelte og blive til gummihund, når jeg nusser hende på maven. Og så ser hun op med de dér fuldstændigt uimodståelige øjne i hendes lille "baby-face".

I flokken har hun fundet sin egen plads. Imens hun har dyb respekt og ærefrygt for de højerestående magter, de gamle hunde, får hun sig på en helt egen måde alligevel smøget sig ind på nogle af de bedste pladser, allertættest på mig, både om natten og på sofaen.

En dejlig, sød, sjov og meget loyal lille pige, kælegris og puttegøj, og afgjort "mors pige", det er Ida. Og frisk og rask, med en altid glubende appetit, og en fordøjelse der også gerne tager sig af selvdøde mus (!), og hun har mærkeligt nok aldrig haft en "sygedag".

I det første år Ida er blevet udstillet, har hun gjort det rigtigt flot. I Danmark er hun blevet placeret iblandt top-4 af tæverne 2 gange, og har et cert.

Men toppen af Ida's endnu korte udstillingskarriere var dog, da hun til både min, og alle andres overraskelse, vandt den store svenske racespecialudstilling og blev BIR (Bedst i racen) i konkurrence med 114 gårdhunde fra hele Skandinavien. Blot 17 måneder gammel var hun.
Af alle hundene på dagen var hun formodentlig den der allerhelst ikke ville ses, og alligevel så dommeren åbenbart kun hende...Det var en meget stor dag.

Ida, "Iden", "Baby-face", "littledog", "Idos", "PuppyIda", "Iiiiida" - ja, det er hende, som kom for tilfældigvis at blive. 
Ida med præmier fra Sverige
Little Denmark's Ignite Me Ida 17 mdr.
-Med alle sine BIR-præmier fra den store udstilling August 2015 i Sverige


 
Ida bader
Ida holder af at gå i vandet
Hun har intet imod det våde element, tværtimod er hun tiltrukket af det, og løber ud i søen, uanset om det er varmt eller koldt


Ida BIR
Ida's store dag i Sverige
Little Denmark's Ignite Me Ida, BIR på den svenske rasspecial, August 2015Bedrifter
November 2015 (20 mdr) : Ida blev udstillet i Middelfart, Danmark. Dommer Hans Erik Pedersen.
Bedømmelse: Exc.MK Plac.1

November 2015 (19 mdr) : Ida blev udstillet i Herning, Danmark. Dommer Nina Karlsdotter.
Bedømmelse: Exc.MK Plac.2

Oktober 2015 (19 mdr) : Ida blev udstillet i Herning, Danmark. Dommer Bengt-Åke Bogren.
Bedømmelse: Exc. MK Plac.2

Oktober 2015 (18 mdr) : Ida blev udstillet i Stestrup, Danmark. Hanne Laine Jensen.
Bedømmelse: Exc.MK Plac.1 CK 4.BTK R.CERT

September 2015 (18 mdr) : Ida blev udstillet i Hillerød, Danmark. Dommer Annika Ulltveit-Moe.
Bedømmelse: Exc.MK Plac.1

September 2015 (17 mdr) : Ida blev udstillet i Lillestrøm, Norge. Dommer Dan Ericsson, S.
Bedømmelse: VG JK

August 2015 (17 mdr) : Ida blev udstillet i Varde, Danmark. Dommer Marie K. Due Petersen.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.3

August 2015 (17 mdr) : Ida blev udstillet i Rønne, Danmark. Dommer Jens Utke Ramsing.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.1

August 2015 (17 mdr) : Ida blev udstillet i Degeberga, Sverige. Dommer Paul Stanton.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.1 CK 1BTK CERT BIR

Juni 2015 (15 mdr) : Ida blev udstillet i Vejen, Danmark. Dommer Sven Erik Løvenkjær.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.1 CK 2.BTK CERT

Maj 2015 (14 mdr) : Ida blev stillet i Stestrup, Danmark. Dommer Marianne Schlüter.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.1 CK 4.BTK

April 2015 (13 mdr) : Ida blev udstillet i Roskilde, Danmark. Dommer Hans Almgren.
Bedømmelse: Exc.JK

April 2015 (13 mdr) : Ida blev udstillet i Roskilde, Danmark. Henrik Søeborg.
Bedømmelse: Exc.JK Plac.3 CK

April 2015 (13 mdr) : Ida blev udstillet i Nykøbing F, Danmark. Dommer Gunnar Nymann.
Bedømmelse: VG JKIda leger med Sussi
Vild leg med mor Sussi
De to leger meget vildt, og Sussi lader næsten altid Ida styre og få overtaget


Ida i vinduet
Ida holder øje med alt fra solstriben i vinduet
- Og vovsen i mit vindue er ikke til salg :)

Familieskab og venner for livet
Ida's kuld kom til verden blot 2 dage før hendes ældre halvsøster Fay også fik hvalpe. Derfor havde Ida fra starten et lidt særligt forhold til Fay. Eftersom de to kuld delte mælkebar, har Ida også fået mælk af Fay som hvalp.
Nikki var legetante for begge kuld, og Ida's far er helbror til Nikki, så for Ida er Nikki en ægte tante (faster), og efter Ida er blevet voksen, kan familieskabet da også tydeligt ses.

Fra Fay's kuld beholdt vi både Juke og Vicki, som siden begge kom på foder. Men de 3 gik sammen hos os lidt længere, efter de øvrige hvalpe var rejst. I den tid skabte de bånd for livet, og er stadig meget glade for at ses som voksne, og har den tryghedsfølelse overfor hinanden, der gør det let at tage med på tur sammen på udstillinger osv.

 
Ida trækker tov
Tovtræk med mor Sussi
Sussi har lært alle sine hvalpe op i legetøj, og tovtræk er en yndlingsleg for dem begge

 
Tovtræk med familien
Ida (til venstre) i 4-vejs tovtræk
Venner og legekammerater for livet, er Ida med Nikki, Vicki og Juke


ida nyfødt
ida på "dag 1"
Sussi's eneste tæve i hendes sidste kuld

ida 7 uger gammel
ida 7 uger gammel
Her vidste jeg vel at hun skulle blive "i folden" men havde endnu ikke erkendt, at jeg ikke kunne skilles fra hende


ida 6 uger gammel
Ida 6 uger
"Babyface" lige fra starten

idas første udstilling
Ida som tilskuer til den første udstilling
Ser interesseret på, sammen med Juke og Vicki, 2 af Ida's venner for livet!
Ida graver
Yndlingsposition
Ida har stærk interesse i alt nær ved, og under jorden, og fanger og spiser mange mus

ida 10 mdr
Ida ved rhododendron'en
Endnu et sjældent øjeblik hvor hun står stille

Besøg af Snert
Besøg af brormand "Snert"
Der leges godt igennem ved gensynet, og hun skal nok få ham sat på plads

Ida og Juke
Bedste ven Juke
Ida og Juke voksede op sammen til de var næsten 6 mdr. gamle. De havde kæmpe stor glæde af hinanden!

ida putter med Juke
Ida og Juke putter
Juke er som en bror for Ida, da de blev født med kun 2 dage imellem dem

Holder udkig
Ida fra en udkigspost
Der sker intet i verdensbyen Tvindelstrup, som Ida ikke opdager

Ida og Oskar
Ida og Oskar putter
Oskar holder Ida meget af. En solid klippefast støtte, altid

ida og Fay
Søsterkærlighed
Ida og halvsøster Fay holder meget af hinanden

Ida og Sussi
Ida med mor Sussi
Men tryggest af alle, er mor Sussi nu engang

Ida og Vicki
Ida med veninden Vicki
Vicki er også som en søster, og de to elsker at mødes og lege sammen

Ida i pooled
Sommerbadning
Sussi har lært Ida om interessen for det våde element

Ida er legetante
Ida legetante
Fantastisk var hun for Fay's hvalpe!

Legetante2
Ida har øvet sig på hvalpeopdragelse
Kærligt, men bestemt, var Ida med til at lære Fay's hvalpe op, de elskede hende, og var ikke spor bange for hende

Ida en Sussi klon
Ida, en klon af sin mor
Indimellem må selv vi lige kigge en ekstra gang, for at de hvem, der er hvem!

Ida og Sussi numser
Sussi og Ida numser
De, der opfandt havestatuerne, som vi ikke har brug for, fik jo ideen et sted fra :)

ida og Maddy
Ida og oldemor Maddy
ida har travlt med at gøre den gamle tilpas ved at holde ærbødig afstand

Ida følger Maddy
Ida og oldemor Maddy
Ligesom "tilfældigt" og helt uskyldigt, kan Ida ikke lade være med at følge Maddy, som hun meget gerne vil lære af...interessen er overhovedet ikke gensidig.

ida og Oskar
Ida og Oskar
Ida og Oskar er mægtigt gode venner

Hos kennel Javika
Ida (i midten) på besøg hos Kennel Javika
Det ver her det hele startede, da oldemor Maddy kom herfra

Ida med legetøj
Ida med legetøj
Hun er dygtig til selv at give legetøjet liv og lege fantasi-lege med det

Ida med Vicki og Bob
Besøg af legekammeraterne
Fay's datter Vicki og halvbror Bob er fine legekammerater at have

Ida i Uppsala
På rejse helt i Uppsala
Ida tager et tjek af søvandskvaliteten i en svensk skov helt oppe ved Uppsala

Ida med Nikki
Ida med tante Nikki
Nikki er Ida's faster, og hende voksede Ida op sammen med. De har mange fælles træk, og familieskabet kan de ikke rende fra :)