(Opdateret 4. maj, 2016)

0-3weeks

week 1 week 2 week3


3-6weeks

week4 week5


Vicki's hvalpe, uge 1

Little Denmark's N-kuld, Vicki's hvalpe uge 1. Venstre til højre:
Han, Little Denmark's 'Nother Nice Nutmeg,
Han, Little Denmark's Next Nobleman,
Han, Little Denmark's Nodoubt Novelty,
Han, Little Denmark's New Nirvana.
 
Vicki's første uge som mor-hund
I det første døgn veg Vicki ikke gerne fra hvalpkassen. Det er normalt. Det er også normalt at der går nogle uger, før morhund forlader kassen mere end et par minutter. Alt dette - og meget mere - har Vicki allerede gjort op med!

Efter et døgns tid begyndte Vicki allerede selv at komme, for at sige til, når hun ville ud, eller for at se efter om køkkenet havde noget særligt på menuen. Håndfodring i kassen nød hun godt af, men havde ikke tålmodighed til at vente, til vi kom med maden. Indenfor den første uge så vi Vicki mere udenfor hvalperummet, end i hvalperummet...

Det, der er interessant ved dette er to ting. Det ene er, at man så kunne tro, at hvalpene ikke fik nok varme, eller nok mad, men der er fuldstændigt ro i kassen hos dem, og de er vokset til over dobbelt størrelse på den første uge, så der er ingen tvivl om, at de intet har manglet.

Den anden interessante ting er, at det er usædvanligt at en nybagt mor vover at forlade sine hvalpe - specielt da når den mor ikke bor på matriklen til daglig, og hvalpene rent faktisk er fuldt tilgængelige for resten af flokkens hunde, når hun ikke er tilstede.

Men det har åbenbart heller ingen betydning for Vicki, som har fuld tillid til, at selvom hun selv er en gavtyv, der bøjer alle regler til egen fordel, så holder alle de andre hunde sig sikkert til reglerne. Og det gør de også...selvom enhver hund kan spadsere direkte ind til Vicki's hvalpe, så gør de det ikke. De har i virkeligheden vist hvalpenes tilstedeværelse udsædvanligt lidt interesse - de er måske bare så vant til, at nogen har hvalpe i det rum, og at det blander man sig ikke i?
Svært at sige, men det er godtnok let at have hvalpe her med Vicki - man kan helt komme til at glemme, at de er her!

Før ugen er gået, deltager Vicki overalt, som altid. Hun er med i haven, hun spiser sine måltider sammen med de andre hunde i køkkenet, hun putter med i sengen noget af natten, og på sofaen, hvis lejlighed sig byder. Hun er en fabelagtigt dygtig mor, med masser af overskud til det hele. Os, de andre hunde, husets aktiviteter, altimens hvalpene er holdt fine og pinligt rene, og er så runde og mælkefede, at de ikke kan rokke med ørerne.,
 

Sommetider får Vicki rumsteret godt og grundigt rundt i tæpperne i kassen. Vi blander os ikke, selvom man ikke altid kan se hvalpene, så er det uden tvivl netop det, der er meningen


 

Selvom Vicki er meget med udenfor kassen, så sover hun også stadig meget hos hvalpene


Hvalpene har fået navne
Inden vi giver hvalpene navne, vil vi gerne lige se dem komme igang og klare den første uge. Skulle nogen skrante eller ikke klare sig, er det lettere, hvis de ikke hedder noget, end hvis de via et navn ligesom også har fået en "personlighed". Da alle har det strålende nu, er det tid til at de får navne.
Dette er vores N-kuld, som registreres med følgende navne:

Little Denmark's Nodoubt Novelty
Little Denmark's New Nirvana
Little Denmark's 'Nother Nice Nutmeg
Little Denmark's Next Nobleman

 

4 på stribe, total afslapning


 

Vicki sørger godt for sine hvalpe, de er alle sunde og tykkeHvalpene i den første uge
De passer sig selv i denne alder. Nogenlunde. Og der sker næsten ingenting - tror man, imens der alligevel sker en rasende udvikling.

Men i hvalpenes første uge spiser og sover de, og eliminerer. Mor gør rent efter dem, og holder dem varme, og stimulerer dem endda til at eliminere, da de ellers risikerer forstoppelse. Hvorfra en førstegangsmor ved hvordan alting skal gøres, for at hendes hjælpeløse nyfødte hvalpe skal overleve, ja det kan man kun gisne om. Faktum er, at instinkterne er så stærke, at selvom hun ingenting ved om at have hvalpe, så ved hun det hele alligevel.

Jeg tror på, at lader man en hundemor gøre og lade, som det passer hende, så fungerer naturen optimalt. Hvis man forstyrrer, eller forsøger at styre hendes adfærd, er jeg bange for, at man kan afbryde noget vigtigt, og derfor komme til at afværge noget, der skulle eller burde være sket.

Det betyder, at når Vicki i den første uge render ind under vores senge i både soverværelse og kontor, og ind bagved sofaen og skraber og rumsterer rundt, bygger rede og lægger sig, ja så får hun lov til at gøre det i fred. Inden længe går hun alligevel tilbage til hvalpekassen af sig selv, hvor hun ofte skraber og roder noget rundt også, så man sommetider ikke kan se hvalpene for avisstumper, og rod i tæpperne.

Alligevel finder de frem til hende og hendes mælk, når de har brug for det. Uanset de hverken kan se eller høre, har de nogle medfødte reflekser, der gør at de automatisk bevæger sig rundt og rundt i cirkler. De har også medfødt følsomhed overfor varme, og de kan lugte. Når de bevæger sig i cirkler, kan de med mindst mulig brug af kræfter, afgøre hvad retning hun er i, og med hjælp af lugtesans og varmesensorer, finder de ret effektivt, og helt selv, hen hvor de skal.

Observerer man nærmere over tid, kan man se at Vicki opdeler hvalpene i "hold", sådan at indimellem dier nogle, imens nogle andre ligger bag hende. Det er ikke fordi hun udstøder en eller flere, men fordi noget siger hende, at de ikke trænger. Det kan give anledning til lidt protester og hyleri, og man fristes let til at lægge den forurettede part til pat, for at få ro. Men nødvendigt er det ikke, det har hundemor helt styr på!

Snart vil dette stadie være ovre - allerede ca. 10 dage gamle, er der sprækker ind til øjnene, og selvom de ikke kan se til at starte med, varer det ikke længe. Kravle henover ryggen på hende, kan de allerede!

Nu hvor vi har gået og set på hvalpene, ser vi frem til i den kommende uge, at de måske også begynder at se lidt på os.
 

Hvalpene sover, når de ikke spiser


 

Et kig ind til Vicki's rodebutik, det er en meget afslappet lille familieLidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

1 uge
1 uge
Little Denmark's Nodoubt Novelty
Han
Fødselsvægt: 220g
Han vejer nu 512g


1 uge
1 uge
Little Denmark's New Nirvana
Han
Fødselsvægt: 228g
Han vejer nu 468g


1 uge
1 uge
Little Denmark's 'Nother Nice Nutmeg
Han
Fødselsvægt: 238g
Han vejer nu 494g


1 uge
 1 uge
Little Denmark's Next Nobleman
Han,
Fødselsvægt: 229g
Han vejer nu 508g