week 1 week 2 week3


(Opdateret 13. juli, 2015)

Fay's hvalpe, uge 3

Little Denmark's L-kuld, Fay's hvalpe uge 3. Venstre til højre:
Tæve (Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes),
Han (Little Denmark's Lucky Luke),
Han (Little Denmark's Lawless Laredo),
Han (Little Denmark's Lord Lancelot Dot)
 
Ugen hvor miraklerne vrimler
NU begynder der at ske ting. I starten af ugen kan hvalpene stort set intet, andet end at kravle rundt, løfte hovederne kortvarigt, spise og sove. Som ugen skrider frem, sker der noget nyt hele tiden, og de kan nærmest noget nyt, hver gang de vågner.

Lidt efter lidt begynder de at ane lys/skygge, og de reagerer på ting de opfatter. Først hinanden og deres mor, og så pludselig sker miraklet: VI får kontakt! Den første gang en hvalp registrerer tilstedeværelsen af os og reagerer, er som et magisk øjeblik. Fra det øjeblik begynder deres kommunikation med mennesker.

Hvalpe er skabt glade, nysgerrige og tillidsfulde, så de allerførste reaktioner vi får er at de "smager" på vores hænder, "bider" (med tandløse gummer) fat i dem, "slår" poten op på dem, kravler hen imod os, og det herligste af alt: Logrer med den lille hale.
Fra dette øjeblik skal de have mere og mere stimulering i form af kontakt fra omverdenen.

Det næste mirakel er genkendelsen. Den tydelige glæde og trængsel, der hurtigt bliver ved kanten af kassen, når de vågner og opfatter man er nær, de stimler sammen om ens hænder, og "kæmper" næsten om at komme først. Tilliden er der 100%, de har ingen negative oplevelser haft i deres 3 uger korte liv, så hvordan skulle de vide noget om at være bange?!

Fra dette tidspunkt skal hvalpene lære vores verden at kende, og de skal træffe en masse forskellige mennesker, og opleve altmuligt i små portioner, efterhånden som de er klar til det. Første skridt i at gøre det muligt, er at flytte dem lige midt ind i husets mest trafikerede og støjende rum, køkkenet.

Løbegården foldes ud, så der bliver bedre plads til at sidde derinde, og der hænger tæpper over kanten, så ikke Fay skal føle sig truet af de andre hundes nysgerrige blikke, her til at begynde med.

Hvalpene har haft deres første besøgende, og er blevet kløet og aet og har slikket på mange forskellige hænder allerede. Det er ikke længe ad gangen de er vågne, men nogle minutter mere hver gang.

De første lege-øvelser er også startet, de "bider fat" i hinanden, løfter poten og "slår" på hinanden, har svært ved at holde hovedet oppe, og får overbalance. Vælter om på siden, og falder i søvn. Det kræver sin hvalp, at skulle så meget nyt, når man kun er vågen i 5 minutter!,
 

Det første måltid, mest for sjov, men hvalpene fanger hurtigt ideen og lapper interesseret og ivrigt den nye smag i sig


 

Men hvalpene vil stadig være helt afhængig af mælk fra deres mor i mange uger endnu


Lugten af mad, og det første "måltid"
Det sker også i løbet af 3. uge at hvalpene pludselig reagerer på Fay's madskål. Den dufter stærkt, spændende og tillokkende, og hvalpene kan imponerende hurtigt finde hvor madskålen og maden er.
Det er tid til at de kan prøve at smage på lidt hvalpefoder selv.

I starten kan de jo ikke tygge noget uden tænder, derfor blødes hvalpe tørfoder op med vand og moses med lidt youghurt, så det er ligesom en tyk suppe. En lille smule på en tallerken i kassen, og hvalpene stimler sammen, og "sutter" på kanten af tallerkenen. Hurtigt opdager de maden ovenpå, og indenfor kort tid finder de ud af at slikke det i sig. De er ivrige og sitrer ligefrem af spænding over den nye smag, og de får dyppet poter, maver og hager i sølet, som mor Fay bagefter med stor fornøjelse gør fint rent igen.

De er stadig afhængige af mor Fay's mælk i mange uger endnu, og spiseriet er foreløbig kun for sjov, og for øvelsens skyld, men lidt efter lidt vil anddelen af hvalpefoder blive øget, sådan at de til sidst helt kan klare sig selv.
 

Lugten af Fay's mad fik pludselig hvalpene til at reagere, og de var ret hurtige til at finde kilden. Det første tegn til, at det er tid til at prøve lidt selv


 

Fay's nye "sigøjnerlejr" i køkkenet. Der er en ekstra kasse til hende, hvor hun godt kan lide at tage en pause, men stadig være nær hvalpene. Tæpperne er for at spare hende for de andre hundes nysgerrige blikke. Snart bliver der lukket lidt mere op...Prægning til renlighed er begyndt
Allerede i sidste uge begyndte vi at dele kassen op i en ende med tæppe, og en ende med aviser. Det var så varmt, at hvalpene valgte oftest at ligge på aviserne, men i denne uge, hvor temperaturen er mere normal, er de flyttet hen, hvor vi ønsker de skal "bo", nemlig på tæpperne.

Indtil nu har de ikke kunnet eliminere uden mors hjælp. Stimuleringen sker ved at hun slikker dem på maven. Men nu begynder de at kunne tisse og lave selv, og endnu et interessant medfødt instinkt begynder at virke. Hvalpene vil nemlig helt automatisk søge væk fra hvor de sover, for at holde "reden" ren. Vi tilbyder derfor allerede nu underlag af aviser, og således er den første renlighedtræning i princippet begyndt. Det varer ikke længe, før aviserne under tæpperne er knastørre, hvorimod aviserne i enden væk fra tæpperne nu skal skiftes flere gange om dagen. Selvom mor Fay stadig holder rent omkring dem, bliver aviserne våde. De er allerede dygtige små hvalpe!

Hvalpene har igen fået klippet negle, og nu har de også fået deres første omekur.

Fay bor stadig det meste af døgnet hos hvalpene, men tager nu lidt længere besøg hos os i sengen om natten. Hun har midt på ugen taget opstilling i gå-tur-køen, og dermed forlangt at komme med ud og blive luftet lidt. Hun kommer derfor lidt med på "den korte tur" som varer under 1/2 time, og det er hun mægtigt godt tilfreds med, hun tjekker selvfølgelig ind hos hvalpene, straks når hun kommer hjem, men ikke med samme panikagtige hast, som når hun havde været i haven lige i starten.

Nattens første "katastrofe" er også indtruffet, da en af hvalpene var væltet ud af kassen, og ikke kunne komme ind igen. Heldigvis kunne problemet hurtigt afhjælpes, og udbryderen kunne genforenes med den øvrige familie. Forhåbentlig kan de snart selv finde ind igen, hvis de falder ud. Men det varer nok lidt endnu, for selvom de godt kan gå nogle få skridt, så kniber det stadig med selv at beslutte i hvad retning skridtene skal føre...
 

Kassens opdeling hvor hvalpene nu oftest vælger at sove på tæppet. Når de om kort tid kan hoppe ud af kassen og ind igen, vil der være aviser udenfor, og tæppe i hele kassen


 

Det magiske øjeblik hvor en hvalp opdager og anerkender at man er der, og reagerer. Den smager interesseret på hånden, og kontakten til mennesket er skabt, een gang for alleLidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Tæven 3 uger
Tæven 3 uger
Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes
Hun vejer nu 1175g / 2 lbs 9 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lord Lancelot Dot
Han vejer nu 1147g / 2 lbs 8 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lawless Laredo
Han vejer nu 1318g / 2 lb 14 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lucky Luke
Han vejer nu 955g / 2 lb 2 oz


Blooper 1
Blooper 1, af Laredo der lige lavede en vild bevægelse under foto-optagelsen

Blooper 2
Blooper 2, nu med bunden i vejret

I kassen
Der soves og vokses videre ind i uge 4...