(siden opdateret 26. Februar, 2012)

Sussi's 4 piger, fjerde uge

uge 5 week6a Lærer nyt og øver sig
I denne uge sker der virkeligt meget. Hvalpene begynder at udforske verden omkring sig i større og større cirkler omkring sengen, og har indenfor et par dage fuldt overblik over den afgrænsede hvalpegård. De indtager og overtager hurtigt en gammel fleece "doughnut seng", som Sussi også nyder at ligge i. Under deres udforsking af verden øver de sig samtidigt på at bevæge sig på de små ben, og nogle gange går det bedre end andre. De prøver at løbe, og tumler rundt, de leger med hinanden, smager på alting, og der er ved at komme små tænder, som de kan bide og tygge med.
De spiser mere og mere opblødt hvalpefoder med youghurt selv, mange gange om dagen, større og større portioner, for hver gang de er vågne. Imod slutningen af ugen behøver vi næsten ikke at mose det, fordi de sagtens kan gumle på større stykker.
De kravler ud af sengen og tisser på aviserne, og mor Sussi gør stadig rent efter dem. De "finder deres stemmer", og kan godt selv lide lyden af dem...resultatet er at de knurrer, både på tilfældige tidspunkter hvor det ingen mening giver, og også på tidspunkter hvor det passer meget godt.
Vi hører nogle gange en der gøer, men ved endnu ikke hvem det er, selvom vi har en stærk mistanke...

 
i uge 4
Næsten 4 uger gamle, og de er flyttet ind i den gamle, slidte fleeceseng


 
Hele familien
Selvom der ikke er meget plads, så er det bare sagen at ligge her


I ugens løb
Sussi ønsker stadig at passe og beskytte sine hvalpe, men hun vil også gerne sove i sengen hos os om natten igen, så hun har fri adgang til begge, og fordeler selv sin tid.
Hvalpene har fået den første omgang ormekur, og de har igen fået klippet negle. Der har været en del besøgende, både familie og venner, som selvfølgelig gerne vil følge med, og også nogle af de søde familier, som har kontaktet os, fordi de ønsker sig en hundehvalp.
I denne omgang har vi formodentlig ikke nok til alle, men vi er meget glade for at flere vælger at besøge os alligevel, og det er hundene jo sandelig også. Vi kan se på hvalpene at de allerede nu er fortrolige med mennesker og hænder, og at de søger hen imod enhver, der sætter sig på gulvet. Det er hvad vi forventer og ønsker af en Dansk/svensk gårdhundehvalp, og det er dejligt at se.
Vi begynder at kunne håndtere hvalpene mere, uden at det er alt for stressende for Sussi. Så de første små øvelser i at stå på bordet er begyndt, og et billede af hver er det så blevet til.
Disse kan ses øverst til højre på siden.

 
en god tyggeting
En af de gode tyggeting som er med til at præge tidligt til gode týggevaner


 
Nikki på besøg
Hov, der er da vist en hund for meget...Nikki er meget nysgerrig, og lidt fræk

Den tidlige prægning, lidt af det vi gør
I "formningen" af familiehunden har vi meget tidligt nogle helt klare interresser i at skabe og kontrollere en del af verden og miljøet omkring hvalpene.
I øjeblikket kan de kun enten være i deres seng, eller på aviserne. Da de instinktivt ikke vil besørge hvor de sover, gør de det på aviserne. Nu begynder "deres verden" at udvide sig, og ideen er at vanen med aviserne skal skabes, hvorefter avisarealet gradvist "skrumpes", efterhånden som de bevidst selv søger til aviserne for at tisse.

En anden adfærd vi forsøger at påvirke fra starten er hvad tænderne sættes i.
De vil naturligt "smage" på alting, og meget snart begynde at rive og flå i alt, hvad der findes af mere eller mindre løst inventar i deres omgivelser.
Vi prøver at fylde deres omgivelser med ting, som hunde gerne må tygge. De får legesager, og de får forskellige slags tyggepinde. I det omfang vi ser det, når de tager fat i ting de ikke må, "bytter" vi med de "gode tyggeting". Det samme gør vi, når de nipper i fingre, tæer og tøj.

Senere udvider vi dette repetoire med "kongs" som stoppes med mad og lækkerbidskner. Altsammen hjælper det med til at lægge fundamentet for gode tyggevaner, og minimere de dårlige.

 
Maddy og Sussi
de voksne hunde tager "time out" fra hvalpegården og er kåde...her tager Maddy og Sussi lige en svingom med det grønne dyr


 
Nikki og Sussi
og så vil Nikki være med, fræk som hun er...det er Sussi nederst


Om at møde verden med success
Hvalpenes verden udvides også kontrolleret, på en måde så vi hele tiden stræber efter, og sikrer success, samt søger at forhindre skræmmende oplevelser.
Chancen for oplevelsen af succes er størst, når hvalpene af egen nysgerrighed selv opsøger situationer og steder, fremfor at blive placeret midt i noget helt uforberedt, som de måske ikke er klar til at forholde sig til.
Den trygge og sikre hvalpegård har lagner og håndklæder over hegnet, så man ikke kan se ud. Verden kan overskues og er tydeligt afgrænset. Verdenen udvides ved i etaper at fjerne lagnerne, så de kan se at der findes en verden udenfor hvalpegården, og der sker ting derude. Der går nogle mennesker, der er nogle andre hunde, osv.
Der ved hegnet har de deres første sikre "møder" med de andre voksne hunde, og der ved hegnet begynder de at "patruljere" oftere, når de gerne vil udenfor. Samtidig kan Sussi-mor også føle at hun kan kontrollere situationen, da hegnet hjælper hende med at holde sammen på det hele.

Pludselig sidst på ugen er der så åbnet for hvalpegården, og hvalpene spankulerer af sig selv ud i køkkenet. Første gang nysgerrigt, dog usikkert og kortvarigt. Anden gang løber de straks og leger i hele køkkenet, mødes med de andre hunde, og følger efter vores fødder og prøver at klatre op på dem.
Vi sørger for at besøgene afsluttes imens de stadig har det sjovt, og inden de bliver for trætte. Vi holder også øje med at de andre hunde er forsigtige og ikke gør dem bange.

De andre voksne hunde har glædet sig meget længe til at mødes med hvalpene, og lavede en sand fest ud af det: Oldemor Maddy hentede alt hvad der er af tyggesager og legetøj i stuen og "afleverede" det på køkkengulvet til hvalpene. Kikka logrede spændt og legesygt, men prøvede samtidig at stå musestille, for at hvalpene skulle turde komme hen til hende. Nikki havde allerede stjålet flere møder med hvalpene, fordi hun ikke har hørt efter, når Sussi sagde "adgang forbudt" til hvalpegården, så hun forsøgte frækt at overtage alt det Maddy kom slæbende med, fordi hun regnede med, at NU skulle de rigtigt lege.
Vi holder også øje med at Sussi ikke stresser for meget, hun skal føle at hun har situationen under kontrol, og at vi er der for at hjælpe hende med at passe på hvalpene.
Det er gået rigtigt fint, og efter korte, vellykkede ture udenfor hvalpegården, går hvalpene selv ind i seng, udmattede af nye indtryk og oplevelser.

Det varer ikke længe før de forlanger at være ude hele tiden...


 
leger med mor
Mor er ikke for stor til at få et dask


 
Marie
Der kom fint besøg...tænk bare, en ægte prinsesse
 

Hvis du er interresseret i en af hvalpene, er du velkommen til at kontakte os:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, denne form er anvendt for at spare på mængden af junkmail


Gennemgået DKKs opdrætteruddannelse
Har gennemgået DKKs opdrætteruddannelse
Faith 4 uger
Little Denmark's
4-tune Faith
Nu 900gFay 4 uger
Little Denmark's
4-ever Fay
Nu 1315gFrederica 4 uger
Little Denmark's
4-sure Frederica
Nu 1125gFelicia 4 uger
Little Denmark's
4-give Felicia
Nu 1125gFaith og Fay
Lille Faith er en stor og stærk hund indeni


hygge i kassen
Sussi med "armen" om Felicia


Frederica vaskes om snuden
Frederica skal lige vaskes om snuden


Fay ved sussis mad
Fay vil gerne lige vide mere om hvad mor spiser


3 på stribe
Der puttes og soves stadig meget

Fay sutter
Og man får sig mange små hygge mellemmåltider

Leger
Man "mundhugges"


3 leger
Der prøves kræfter og måles bisser

med legetøj
Hvalpene begynder at lege med legetøj

Ud og se på verden
Ud og møde de andre hunde, her Frederica med Nikki

Fay med Kikka
Kikka står så stille at Fay i første omgang går lige under hende uden at se hende

Faith og Kikka
Faith konstaterer hurtigt at hun ikke kan bruge Kikka til noget...hun er jo tørlagt i mejeriet

Faith på tur
Med enorm selvtillid og nysgerrighed tog Faith en spadseretur helt ud i gangen for at se til Marie

Maddy bringer legetøjet
Maddy bringer alt legetøjet ud i køkkenet

Frederica og Faith
Frederica og Faith opdager det grønne dyr

spisetid
uden mad og drikke, duer heltinderne ikke

Træt oldemor og mor
Både en oldemor og en mor kan have brug for et hvil

i sengen
3 trætte hvalpe lige før de går omkuld