0-3weeks

week4 week5


(Opdateret 12. august, 2015)

Fay's hvalpe, uge 6

Little Denmark's L-kuld, Fay's hvalpe uge 6. Venstre til højre:
"kl. 11" Tæve (Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes),
"kl. 1" Han (Little Denmark's Lawless Laredo),
"kl. 5" Han (Little Denmark's Lord Lancelot Dot)
"kl. 7" Han (Little Denmark's Lucky Luke),
I løbet af ugen spiser hvalpene mindre og mindre opblødt foder, og mere og mere tørfoder, der både lugter og smager af mere. Her er det stadig lidt en blanding af begge dele.
 
6 uger, nu med rutiner
I denne uge kan man se, at hvalpenes dag former sig mere og mere efter vores rutiner. Hvor de før var lidt i deres egen verden, er vores verden nu den samme.
Det første, der sker om morgenen, er at de kommer en tur udenfor i haven. I løbet af natten har de tisset på aviserne i løbegården, men selvom Fay nu ikke længere "gør rent" efter dem, så er det kun engang imellem, at de også har skidt i løbegården. Indtil videre, er de - for alderen - det mest renlige kuld, vi har haft. Men vejret, og dermed mulighederne for at komme udenfor, har også rigtigt meget at sige i den forbindelse.


Fay sover slet ikke hos dem om natten mere, og hendes besøg i hvalpegården, er i det hele taget afmålte. Mere efter hendes behov for at få "tømt ud", end efter hvalpenes behov for hendes mælk. Kurven er knækket i denne uge, hvor hvalpene er mere afhængige af det (nu for det meste tørfoder) de indtager, end Fay's mælk. Selvom der kan ikke være nogen tvivl om, hvad de allerhelst vil have - intet slår mor!
Men ellers foretrækker de tørfoderet tørt nu, fremfor opblødt, fordi det både lugtet og smager af mere. De synes også det er lidt interessant, når det knaser imens man tygger på det.

Efter turen ud tidligt om morgenen, løber de rundt og leger i en timestid, og imens får de også deres morgenmad og en tår hos Fay.

Så soves der igen i nogle timer, og så tager vi en ny omgang morgenrutine een gang mere. I løbet af dagen er de vågne og løber rundt og leger i lange perioder, og ofte sover de ikke alle på en gang. Men selvom de har masser af muligheder for at lægge sig lige hvor det passer dem, så er de allesammen ligesom enige om, helt af sig selv at søge ind i deres løbegård, som står åben om dagen, når de trænger til en lur.

I løbet af dagen får de tilbud om mad mange gange, og spiser lidt hver gang. De er stadig så spontane og legesyge, at de hurtigt afledes fra at spise, og finder på noget andet, så for at sikre os at alle får nok, får de tilbudt måltider ofte her i starten.

,
 

Fay sover slet ikke hos hvalpene mere, men de lader heller ikke til at savne hende. Med lækre kongs til natten, har de masser at hygge sig med, at få gumlebehovet stillet på, og at falde i søvn på.


 

Det hjælper også lidt at mor er meget sød til lige at give en tår før det er sengetid.


Sikring og houdinis
Ligesom fra det ene øjeblik, til det andet, bliver små søde uskyldige hundehvalpe pludselig til monster Houdinis. Det er lidt ligesom tyngekraften - ufravigeligt. I denne uge skete det for disse 4, og når først een har fundet ud af løbegården, så er det som telepati, så kan de andre automatisk også tricket.
Derfor kommer der et bræt på lågen til løbegården. Det handler meget om sikring af hvalpene, når de ikke kan være under opsyn.
Med brædtet på, er der for en kort stund afsikret igen, og Fay kan stadig hoppe ind og ud.
Hvad føles som et øjeblik efter, myldrer hele banden ud over brædtet, og hujer rundt i hele hytten igen.
Bredere brædt på. 2 -1 til os! For nu.

Det glædelige er jo at hvalpene udvikler sig normalt. At deres små hoveder både tænker selvstændigt og problemløser, er jo i høj grad nogle af netop de ting vi både ønsker og forventer os af den voksne gårdhund.


 

Ida er glad for hvalpene, og flink til at lege med dem. De har fuld tillid til hende. Det betyder rigtigt meget i hvalpenes opvækst, og Ida nyder sine nye venner.


 

Hvalpene kaster sig frygtløst ind i nogle af de voksne's lege, her med mormor Sussi og Ida. I legen med andre end deres mor, findes der andre regler at forholde sig til, og konsekvenser. Der er masser at lære igennem leg, når man er hvalp, både i leg med hinanden, men sandelig også igennem denne leg, som de voksne hunde tilbyder.Opdragelse og leg
Livet er een stor leg, men en vis form for alvor sniger sig også ind. Legen har betydning, det er en del af hvalpens uddannelse til hund. Den bygger dem både socialt og mentalt.

Først og fremmest leger de meget med hinanden, og derigennem etableres og skabes deres indbyrdes forhold. Men de voksne deltager også i leg med hvalpene, og derigennem lærer de også meget vigtige ting, specielt i den leg deres mor Fay deltager i. Fay er sød til at lege med hvalpene, og hun opdrager på dem samtidig. Bestemt, men kærligt, som en god mor.

Og som i alle hundeflokke (og ulveflokke) afløses mor af den yngste tæve i flokken indimellem. I dette tilfælde Ida, som selv kun er 16 mdr. gammel. Her findes andre regler og vilkår for leg, end med mor, da elastiken ikke er helt så lang, og konsenvens er i højere grad tilstede, end hos mor. Også igennem denne leg med Ida, lærer hvalpene vigtige ting om livet.
Ida er glad for sine nye legekammerater, og ser frem til at komme ind til dem om morgenen, og hilse godmorgen. Ligesom hun ofte opholder sig i den åbne løbegård - dels af unghunde-nysgerrighed, for at holde lidt øje med alt hvad der sker, men bestemt også for selskabs skyld.

Da vejret er positivt for renlighedstræning, går det rigtigt godt i den afdeling.

Hvalpene har fået deres 2. gang ormekur, og der er ikke set nogen orm.
 

Alle havens kroge udforskes, hvis ikke alene, så kan man altid lige tjekke tingene sammen.


 

Leg med mor kan også have konsekvenser. Hvis man ikke opfører sig ordentligt, så har bruger hun denne metode som en kærlig, men meget bestemt henstilling om, at nu er det nok!Lidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Tæven 6 uger
Tæven 6 uger
Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes
Hun vejer nu 2100g / 4 lbs 10 oz


Han 6 uger
Han 6 uger
Little Denmark's Lord Lancelot Dot
Han vejer nu 2344g / 5 lbs 2 oz


Han 6 uger
Han 6 uger
Little Denmark's Lawless Laredo
Han vejer nu 2580g / 5 lb 11 oz


Han 6 uger
Han 6 uger
Little Denmark's Lucky Luke
Han vejer nu 1780g / 3 lb 15 ozVerdens sødeste og mest uskyldsrene hvalpe


Hvad vil du med det kamera?


Leg med Ida, som lærer hvalpene at bruge legetøjet


Yndlingslegetøjet erobres og slæbes med ind i kassen


Genopladning af hvalpebatterier