0-3weeks

week5 week6
(Opdateret 23. juli, 2015)

Fay's hvalpe, uge 4

Little Denmark's L-kuld, Fay's hvalpe uge 4. Venstre til højre:
Han (Little Denmark's Lord Lancelot Dot)
Han (Little Denmark's Lucky Luke),
Tæve (Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes),
Han (Little Denmark's Lawless Laredo),
 
Se -og HØR - hvad vi kan, og gæt hvor vi er
I denne uge kom hvalpene for alvor op på alle 4 ben, nogle lidt hurtigere, end andre. Efter kun at have øvet sig i nogle få vågne øjeblikke, kan de pludselig vralte rundt, og de øver sig hele tiden på nye manøvrer.

Fra den første får vippet sig over kanten og ud af kassen - og ikke mindst ind igen, går der højst et døgn, så har de alle 4 fundet ud af det. Derfra og indtil kassen - med undtagelse af måske et enkelt uheld - er helt tør, går der kun et par dage, nu kommer de helt ud af deres seng for at tisse på aviserne på gulvet udenfor, og hopper ind igen bagefter.

I deres leg og iver begynder de spontant at sige hundelyde, så vi hører rigtig knurren, og små skarpe bjæf indimellem. De voksne hunde er ved at gå til af nysgerrighed for at træffe dem, og især den yngste, Ida, presser mere og mere på omkring indgangen til løbegården. Fay holder dog igen for presset og patruljerer på sit fort og ønsker ingen deltagelse af andre hunde.
Vi understøtter Fay's ønsker, og lader hende bestemme. Det er jo hendes hvalpe.

Hvalpene øver forlæns, de trækker sig baglæns, drejer rundt, og går i en ny retning. Sætter sig på halen og tænker lidt længe, imens de ser sig lidt omkring, og beslutter hvad de så vil.
Og så sker det, at de pludselig gerne vil skynde sig efter nogen eller noget, og før man ser sig om, så begynder det at ligne løb. De leger med hinanden og deres mor, og slår med poterne. De opdager legetøjet, der er lagt ind til dem, og begynder at bide og ruske lidt i det. Hele tiden opdages noget nyt, nu kan de pludselig også høre, og reagerer når de voksne hunde gør af nogen, der kommer, eller noget de ser ud af vinduet. De reagerer på vores stemmer, og når man kalder med "hvalpestemme", og det gør man jo, når der er mad, så de vænner sig til det.

Fra midt på ugen er tæppet trukket lidt fra, så de kan se ud af løbegården og se de andre hunde. Hvalpene vralter skråsikkert, tillidsfuldt og uden det mindste forbehold hen til hegnet, og hilser på de fremmede hunde, der udenfør gør alt hvad de kan, for ikke at virke truende, de lægger sig ned og gør sig "små" og afgiver masser af dæmpeadfærd, for at lokke hvalpene til sig.

Først allersidst på ugen er løbegården pludselig åben, og køkkenet bliver pludselig en pærevælling af hvalpe der fiser afsted i alle retninger, uden at se op, og en flok tævehunde, der allesammen vil træffe dem og beskytte dem imod de andre tæver. For ikke at nævne Fay-mor-hund, som frustreret ser til, og prøver at være 4 steder på een gang. Første floksamling forløber godt og uden problemer, og kort efter kan Fay falde til ro med sine børn, som fik løbet sig trætte ret hurtigt.

I den kommende uge, vil hvalpe og Fay blive mere og mere integreret i resten af flokken, i den hastighed Fay vil acceptere det. Det kommer helt af sig selv nu...,
 

Hvalpene spiser bedre og flere gange om dagen af det opblødte hvalpefoder med yoghurt. En dag måtte vi prøve med vand, uden yoghurt. Men de er allerede forvænt, den hoppede de ikke på!


 

Total afslapning i kassen - den ene, for der ligger sikkert en hvalp for sig selv i den anden kasse, det ser vi mere og mere


Fay, sød som en sukkertop, og et jerntæppe
Vi og hvalpene har haft adskillige besøg efterhånden, af både voksne mennesker, og "menneske-hvalpe". Fay byder glad og åbent alle velkommen i sin løbegård, og deler stolt sine hvalpe med alle og enhver, der vil hilse på. Hun er sød som sukker, og indynder sig jo som altid hos alle, med sin ro, sin tillid, og de dybe, smukke, brune øjne.

Hun passer hvalpene helt fantastisk stadigvæk. Sover hos dem en del af natten, holder dem og løbegården rene, og elsker at ligge i den ene eller den anden seng i løbegården og sove og putte sammen med dem i løbet af dagen. Derudover serverer hun så meget, og så god mælk, at det ikke er de store måltider vi kan klemme i hvalpene, når vi præsenterer hvalpemaden. Mod slutningen af ugen, ser vi dog flere har fundet ud af at drikke af vandskålen, så snart "knækker kurven", når de selv begynder at kunne indtage væske fra anden kilde, end mor.
De er ved at få små sylespidse tænder, men det lader ikke til at påvirke Fay endnu.

I det hele taget er hun så tilfreds med rollen som mor, at hun ikke så gerne vil have de andre hunde indblandet. Det er meget forskelligt fra kuld til kuld, og morhund til morhund, hvornår og hvordan de er klar til den integration, der uværgerligt skal og vil ske.

Det er vigtigt at det sker på morhundens præmisser, sådan at hun ikke stresses og presses unødigt. I yderste konsekvens kan det hurtigt ende i slåskamp, og det skal alle skånes for. Fay viser tydeligt med tænder og læber, hvis hun synes de andre hunde kommer for tæt, og så længe hun finder det nødvendigt at markere så tydeligt, som hun gør, afventer vi blot og prøver igen senere, eller næste dag.


 

Løbegården er åbnet, og hvalpene myldrer i alle retninger. Den ene tipoldemor Kikka vil mægtigt gerne træffe hvalpene, men Fay går imellem. På hjørnetanden kan man se at hun advarer Kikka, og Kikka afværger fint, ved at slå blikket ned. Hun vil ikke have klinket noget!


 

Og den anden tipoldemor, Maddy, vil også mægtigt gerne møde hvalpene, da det er hende, der til daglig bestemmer i flokken, må man jo lære flokkens nyankomne udvidelse at kende lidt nærmere! I starten styrer vi meget, og møderne imellem hvalpe og de andre hunde er korte. Det er Fay der bestemmer farten, og vi ser på hende hvornår hun er tryg i situationen, før vi tager næste skridt i hvalpeintegrationen.Hvad der er på vej
Vi kan se små individualister og personligheder udvikle sig, og vokse. Det er tydeligt i forhold til mennesker, at de allerede er tillidsfulde og søger kontakt.
De begynder at finde på at lægge sig over i den anden kasse og sove, enten for sig selv, eller med en enkelt anden hvalp. Fay har ikke noget imod det, hvis der kun er to på et mælkehold, må de andre to vente, eller selv finde derhen, hvor hun serverer.

I den kommende uge vil de få mere og mere brug for hvalpefoderet, for der bliver typisk lidt opdragelse og restriktion af mælken, omkring anvendelsen af tænder til at sutte med i den tid der kommer nu, hvor tænderne rigtigt kommer frem. Tager man for hårdt fat, lærer man det hurtigt, hvis mor går sin vej og mælkebaren dermed lukkes. Så vi begynder at tilbyde måltider flere gange om dagen nu.

Vi forventer flere besøgende i den kommende uge, og vi forventer at hvalpegården vil komme til at stå mere åben end lukket, efterhånden som ugen skrider frem. Løbegården er ved at blive for lille - den er allerede kortlagt på kryds og tværs, og nysgerrigheden og lysten til at opdage nye ting er tiltagende i rasende fart. Derfor håber vi også på lunt vejr, så hvalpene kan begynde at komme lidt udenfor i haven. Både for at opleve, men også for at lære næste kapitel om renlighed.
 

Mormor Sussi elsker hvalpene, og hun overvejer at åbne sin egen mælkebar. Det er normalt at en ældre tæve vil søge at overtage en yngre tæves hvalpekuld, og til formålet er de sagtens i stand til at lægge mælk ned. Vi "diskuterer" lige reglerne med Sussi et par dage endnu, hun må meget gerne spille en stor rolle i prægningen af hvalpene, for det er hun god til, men vi skal også lige trække grænsen...


 

Hvalpene har opdaget legetøjet, og tygger i det, og trækker det med sig op i kasserne - det er jo hjemme i "hulen" at man beskuer sine erobringer ude fra verden!Lidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Tæven 3 uger
Tæven 3 uger
Little Denmark's Lady 2 LandOfLakes
Hun vejer nu 1427g / 3 lbs 2 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lord Lancelot Dot
Han vejer nu 1514g / 3 lbs 5 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lawless Laredo
Han vejer nu 1706g / 3 lb 12 oz


Han 3 uger
Han 3 uger
Little Denmark's Lucky Luke
Han vejer nu 1262g / 2 lb 12 ozHov, Maddy fik lusket sig ind i løbegården for at se til tipoldebørnene. Vi fik hurtigt sat hende på porten igen. Det er Fay's løbegård!


Før løbegården blev åbnet op lå Ida tit længe med snuden helt tæt på i håbet om at en hvalp ville komme hen til hende. Hun gjorde sig lille og ufarlig for at lokke dem til sig.


Endelig kom de ud, og Ida kunne mødes med nevøerne og niecen uden hegn imellem


Legetøjet er blevet populært