0-3weeks

week4 week6
(Opdateret 3. maj, 2015)

Nikki's og Oskar's hvalpe, uge 5
5 uger
Little Denmark's K-kuld, Nikki's og Oskar's hvalpe uge 5. bagfra og venstre til højre:
Tæve (Little Denmark's Kind Of Karamel),
Tæve (Little Denmark's Kind Of Kream),
tæve (Little Denmark's Kind Of Kokoa),
tæve (Little Denmark's Kind Of Kaluha),
han (Little Denmark's Kind Of Kola).
Uden så megen tøven, indtog de hurtigt "rummet" udendørs...
 
Den femte uge - det går så stærkt
I hvalpenes 5. uge fortsætter den rasende hurtige udvikling. Nu ser og hører hvalpene, de er ved at have ret godt styr på motorikken, og nysgerrigheden driver dem fremad, opad, og i alle retninger, udi livet. Sammen som gruppe er de "urørlige", indbyrdes er de rivaler og hinandens bideskinner og varmepuder, og hver for sig, er de store, spirende personligheder.

Fysisk lader vi deres omgivelser følge deres udvikling, efterhånden som de er klar til nye ting, indtryk og oplevelser.

Først på ugen forsvinder deres papkasse til fordel for en plastic hundeseng, som i længden kan holde til flere tænder. Snart lever stofsengen et farligt liv...legetøjet får mere opmærksomhed, og man øver "ruske" og "erobre". Indbyrdes slider de hårdt i hinandens ører, haler, maveskind, og hvor de ellers får fat. Med piv og hyl gør de hinanden opmærksom på, hvornår der tages for hårdt, nøjagtigt som vi er begyndt at gøre.

Løbegården bliver hurtigt for lille og en udvidelse finder sted. I den forbindelse skal de til at være rigtige hunde, som er en del af husholdet, også fysisk. Dette vil sige at farmand Oskar skal "integreres" ind i deres verden, så de tilsammen bliver en flok. Dette helt særlige øjeblik præsenterer vi på video (se omtale og link længere nede på siden).

Hvalpene holder nu deres soveplads helt ren om natten, og bruger kun aviserne ude på gulvet, som stadig er over hele løbegården. Vi eksperimenterer lidt med at flytte rundt på aviserne, dels for at finde ud af hvor opmærksomme de er i forhold til hvor de eliminerer, og dels for at stimulere til endnu mere opmærksomhed.

Sidst på ugen prøver de for første gang at have de små træningshalsbånd på, en særlig sikker type til hvalpe, som springer op i låsen ved belastning, sådan at de ikke kan hænge fast med det, og heller ikke kan trække hinanden rundt ved det. De ligner rigtige små hunde, men det er svært ikke at skulle have en bagpote op i nakken og klø...de ser sjove ud, når de spasser rundt på 3 ben og det fjerde travlt beskæftiget med at klø pga. halsbåndet.

Men de skal jo starte et sted, og så skal de til at komme udenfor i haven...,
 
5 uger
Nikki serverer stadig mellemmåltiderne, og helst stående. De river hårdt i hende nu.


 
5 uger
De er færdige med papkassen, og snart lever stofsengen et farligt liv...lige her er de nu for trætte...zzzz

Tænder, tørfoder og kongs...og om at skabe gode tyggevaner og indlære "falde til ro"
Hunde tygger, og især racer som bl.a. gårdhunde, elsker at tygge. Naturligt kan en hund ikke vide, hvad den må tygge, og hvad den ikke må tygge.
Hvis den selv får lov at vælge, vil den bare tygge i det, som den synes er rarest og mest behageligt at tygge i.

Så hvis nu man nu kan give den noget, som er rarere, og mere behageligt at tygge i, end noget andet, så er der jo mindre risiko for, at den vælger at tygge i det forkerte, og dermed få skabt nogle dårlige tyggevaner...denne filosofi ligger i høj grad bag opfindelsen af en af de bedste hundetræningsgenstande nogensinde opfundet, nemlig Kongs, designet til at skabe og stimulere til de gode tyggevaner.

De fleste ting der tygges i stykker, lader livet når en hvalp er rigtigt træt, og lige før den falder i søvn. Dette har grund i at en hvalp fra fødslen dier (sutter) sig mæt, hvorpå den umiddelbart efter falder i søvn. Det bliver ligesom en refleks, at lige før den sover, har den et udtalt behov for at "die". Men nu hvor mor ikke ligger hos den hele tiden, og nu hvor den ovenikøbet har tænder, bliver die-refleksen til tyggeri, og et eller andet må "lade livet". Det er uundgåeligt, men vi kan heldigvis bruge det til noget konstruktivt i træningen, som vil hjælpe i al fremtid på flere måder.

Vi introducerer kongs for hvalpene, og gør dem helt uimodståelige, i første omgang ved at smøre dem med lidt leverpostej indvendigt i kanten. Hvalpene får dem lige umiddelbart når de falder til ro, inden de lægger sig til at sove. Flere af dem får hurtigt oplevelsen af at "gnave sig i søvn" på kongs'ene, og vi arbejder videre med konceptet, ved fortsat at give friske kongs, når de skal sove, og at gøre kongs'ene interessante med lidt variation af duften og smagen. Lidt opblødt hvalpefoder puttes også i, som let kommer ud, og dermed "giver bonus" for den, der arbejder lidt for det.
På sigt bliver der en dobbelt effekt af brugen af kongs.
- Den ene er, at en hund, der er vant til kun at tygge sig i søvn på ting, som den gerne må tygge på, er mindre tilbøjelig til senere ved et uheld at vælge en ting den ikke må tygge på. Ingen garanti, men alt andet end lige, bedre odds.
- Den anden er, at vi understøtter og yderligere opbygger vanen om at hvis man har noget godt at tygge på, falder man hurtigt til ro. En altid meget nyttig effekt i livet med hvalp og hund.

At hvalpene har tænder betyder også at nu kan de bedre tygge, og dermed har de mindre behov for at hvalpefoderet er opblødt. Introduktion af mere tørt foder er af flere årsager yderst velkommen, fordi både duft- og smagskoncentrationen er meget højere, end i det noget udvandede snask de har fået hidtil. Tørfoderet er derfor meget mere spændende, og det lyder også så sjovt indeni hovedet, når man knaser på det...
Så bliver vandskålen pludselig vigtig og populær, det varer ikke længe før de opdager hvordan man stiller tørsten selv...og dermed er endnu et stort skridt er taget til den fulde uafhængighed af mor!

Nikki giver dog stadig masser af mellemmåltider i løbet af dagen, men hun er hos hvalpene meget lidt, eller slet ikke, om natten. Og de får ikke længere lov til at die hver gang de vil, nu lærer de at mor bestemmer, og ikke at tage for hårdt på hende. Sommetider lader hun dem starte, men hvis de så bliver for ivrige og tager for hårdt med tænderne, ja så går hun skam fra dem...endnu en måde de lærer at have opmærksomhed på styrken af deres bid. Tak Nikki!
 

Hvalpene kan nu knase kun let opblødt tørfoder, som de nyder fordi de både dufter og smager af mere, end det opblødte "søbemad"


 

Og SÅ skal der vand til at slukke tørsten - det lærte de meget hurtigt!Det sociale liv
Hvalpene er allerede vant til masser af forskellige mennesker på besøg, både store og små. De kommer glad løbende når man "kalder" med en interessant lyd eller når blot nogen nærmer sig deres verden. De springer tillidsfuldt op, bider og slikker, og snørebånd, frynser og løst hår er på eget ansvar!

De er alle 5 udpræget kontaktsøgende og kærlige, og elsker at putte og hygge, helst på skødet af folk, hvor de oftest falder i søvn efter at have leget og hygget under besøget.

De skal nu til at opleve at være en del af husholdet, som består af en hund mere, nemlig deres far Oskar. Oskar har nysgerrigt fulgt med på sidelinjen, og har kigget ind til hvalpene i flere uger, men Nikki har ikke rigtigt ladet ham komme ind til dem.
Men Oskar vil også mægtigt gerne ses og høres når alle de mange gæster kommer på besøg, så af alle grunde er det mest hensigtsmæssigt at få hele flokken samlet.

Reglerne for flokken udstikkes klart og tydeligt - det er "frihed under ansvar". Da Oskar er en intelligent og snusfornuftig hund med rigtigt gode evner for tilpasning, og er dejligt sund indeni hovedet, fanger han hurtigt ideen, og første gang hvalpene kommer med udenfor, kommer det magiske øjeblik, hvor det går op for ham, hvad han kan bruge de små klumper til...ikke alene kan han lege med dem, han kan også være den, der styrer legen!

Det er et stort privilegie at have en hund som Oskar være med til at præge hvalpene. Fra nu bliver han en del af deres liv i dagligdagen, og de bliver en del af hans flok. En løsning som også Nikki straks viser sig helt tilfreds med, så tilfreds at inden dagen er omme, begynder hun også at fjolle rundt og lege med Oskar, ligesom før.
Dermed en stor familie!

Se videoen her, som er fra hvalpenes første tur udenfor i haven, og det "magiske øjeblik" hvor det går op for Oskar hvad sådan nogle små skabninger kan bruges til...man er jo blot et stort legebarn: VIDEO AF OSKAR OG HVALPENE I HAVEN


Han får masser af ros og kommentarer, for at han hele tiden skal vide, at det han gør, er helt i orden, og rigtigt godt. Han giver super godt kropssprog til hvalpene. Læg mærke til hvor ofte han lægger sig fladt ned på maven. Dette er måden han "gør sig lille" på, og inviterer hvalpene hen imod sig. Det signalerer til hvalpene at han er ufarlig, og ikke vil dem noget ondt.
Dygtig, dejlig farhund!
 

Hvalpene er gået til ro, og kongs'ene med lidt leverpostej på kanten er gode at slikke og tygge sig i søvn på


 

Besøg i hvalpegården, som er åbnet. Også Oskar (yderst til venstre) får lov at være med, hvilket han sætter stor pris påLidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Hannen 5 uger
Hannen 5 uger
Little Denmark's Kind Of Kola
Han vejer nu 1360g / 3lbs


tæve 5 uger
tæve 5 uger
Little Denmark's Kind Of Kaluha
Hun vejer nu 1482g / 3lbs 4oz


tæve 5 uger
tæve 5 uger
Little Denmark's Kind Of Kokoa
Hun vejer nu 1517g / 3lbs 6oz


tæve 5 uger
tæve 5 uger
Little Denmark's Kind Of Kream
Hun vejer nu 1624g / 3lbs 10oz


tæve 5 uger
tæve 5 uger
Little Denmark's Kind Of Karamel
Hun vejer nu 1344g / 2lb 15ozNår mor endelig serverer, er det om at hægte sig godt fast!
Alting er genstand for leg, bid, riv og rusk - selv min kamerastrop tages hurtigt til fange!
Når man sådan lige skal til at sove, og man har brug for at putte noget i munden, ja så er det meget "smart" med sådan en spændende skuffeknob lige ved siden af...men kongs med leverpostej var nu bedre ;-)
Hvalpene elsker at kravle op på skødet af gæster og putte og hygge
Afdelingen for spassede sovestillinger...
Pssst...nu skal jeg fortælle dig om bolde min pige
Oskar's "udstyr" tjekkes, til stor skuffelse konstateres det at ikke alle hunde automatisk er udstyret med mælkebar...
Hygge i haven med morhund
Hygge i haven med menneskehvalpe
"In the jungle, the mighty jungle, the lions sleep tonight..."
Mon der er en mus her imellem stenene?
Over and out - genoplader lampen er tændt...