0-3weeks

week5 week6
(Opdateret 27. april, 2015)

Nikki's hvalpe, uge 4
4 uger
Little Denmark's K-kuld, Nikki's hvalpe uge 4. Venstre til højre:
Tæve (Little Denmark's Kind Of Kokoa),
Tæve (Little Denmark's Kind Of Karamel),
tæve (Little Denmark's Kind Of Kaluha),
tæve (Little Denmark's Kind Of Kream),
han (Little Denmark's Kind Of Kola).
 
Den fjerde uge - verden vokser
I hvalpenes fjerde uge får de for alvor kontakt med verden udenfor deres kasse. Taget på papkassen er væk, og tæpperne over løbegården er også væk, så de kan se alt omkring deres, indtil nu, isolerede verden.
De sover ligeså tit i hundesengen ved siden af kassen, eller de deler sig op og sover forskellige steder, fordi de falder om, hvor de lige er, når trætheden rammer. De kan høre lyde nu og de kan se meget bedre, og en uendelig nysgerrighed får dem til at indtage et større og større område. Løbegården bliver kortlagt og er snart for lille. De vil ud og se mere.

I kassen er der nu tæppe næsten over det hele, og kanten er skåret ned, så de selv kan gå ud og ind. De er allerede meget dygtige til at nå ud af kassen og ud på aviserne for at tisse og lave, så der er næsten helt tørt i kassen. Til gengæld skiftes der nu aviser i en uendelighed i løbegården!

Hver gang de har sovet og vågner, kan de lidt mere, og de er vågne længere og længere. De oplever hjemmets lyde, og er allerede helt vant til støvsugeren. De får masser af besøg af både børn og voksne, og er helt af sig selv meget kontaktsøgende. Når de ellers er vågne klatrer de op med det samme, når man sætter sig ned hos dem, og slikker og bider i alt, sko, hår, fingre og tøj, og de kan allerede sagtens tage hårdt fat, og har små, spidse tænder godt på vej.

,
 
4 uger
Et mellemmåltid hos mor Nikki, som gerne serverer stående


 
4 uger
Hvalpene spiser med stor appetit flere gange om dagen

Om tænder og hvalpebid
En gårdhund skal have kraftige kæber, da den skal kunne knække nakken på en rotte. Allerede som hvalpe har de overraskende styrke i deres bid, og det gør ganske ondt, når de rigtigt får fat. Det er nødvendigt at de får lov at bide, også hårdt, for det er en forudsætning for at de lærer en af de vigtigste ting, man kan lære en hund:
Styrken af deres bid, og at udvise ekstra forsigtighed såsnart de mærker hud.
En af øvelserne består i at vi "bytter" med legetøj, når de tager fat i tøj og andre ting, som vi ikke så gerne vil have de bider i, og dermed viser dem hvad der er deres til at bide i, og hvad der ikke er.
De kan allerede sagtens se det sjove i at få en forsigtig "rusketur" og lidt tovtrækkeri om legetøjet, og lærer dermed samtidigt, at det kan være ret sjovt at lege sammen med os mennesker.

De leger også vildt med hinanden, og det går voldsomt til, indimellem hører vi en hvalp der piber, eller endda skriger, fordi den bliver bidt hårdt af en anden. Det er en meget vigtigt del af deres indlæring, som vi benytter os af, og "kopierer".
Vi begynder at pibe og hyle, når de bider på hænder og i fingre. Sådan de lærer om styrken på deres eget bid, og hvor "ømskindede" vi mennesker er. Det er meget vigtigt at de får lov til at bide og korrigeres på denne måde, hvor de gradvist lærer selv at "skrue ned" for kraften af biddet, når de mærker hud, fremfor at de blot forhindres og får et "nej".

Når en hund gradvist har lært om styrken af dens bid, er der mindre risiko for bid-ulykker senere i hundens liv. F.eks. en hund der ligger og sover, som et lille barn falder over, eller en gammel svagtseende, måske halvdøv hund med et kødben, som et barn stikker fingrene ned til kan sagtens risikere - uden ond hensigt - helt automatisk at komme til at "snappe" udi luften.
Den hund, der har indlært styrken af sit eget bid at kende fra den var hvalp, vil nøjes med at "markere". Den der kun har fået "nej" og skæld-ud ved ikke bedre, og kan ikke andet, end automatisk at snappe med fuld kraft.
 

Tillidsfuldt og med stor nysgerrighed kravler hvalpene op til alle, der sætter sig hos dem


 

Det er hyggeligt at få gæster, som man kan putte lidt hosHvalpene i den fjerde uge
Nysgerrighed, færdigheder, "attitude", intelligens.
Fra at være en "generisk gruppe" bliver hvalpene nu helt automatisk kaldt og identificeret mere og mere ved navn, fordi nu bliver individerne pludseligt mere tydelige. Som gruppe udvikler de sig stadig i takt generelt, og har fælles oplevelser og påvirkninger, men de har samtidig flere og flere oplevelser hver for sig, som de hver især lærer af, og det bruger de som erfaring, så det præger deres leg indbyrdes, og deres adfærd i det hele taget. Man kan godt kalde det at de "får individuelle erfaringer i fællesskab".

De øver sig i fysisk at manøvrere, og de tager stilling til alt. Indbyrdes udkæmpes der nogle til tider højlydte og volsomme kampe, som alle har en "vinder" og en "taber". De oplever alle at et stykke legetøj kan man altid vinde over, så de små reb og tøjstumper får nogle "prygl" indimellem.
De knurrer og gør, angriber og flygter, og vender tilbage for at tage revance. Samtidig med at de fysiske rent motoriske færdigheder udvikles, udvikles personlighederne også.
Der er ingen tvivl om, at her er tale om 5 stærke individer med høje tanker om sig selv, og med stor kontaktsøgning og fuld tillid til mennesker. Igennem deres leg og erfaringer kan man tydeligt se, at "de små hjul tikker" hele tiden, og de regner tingene ud. De afprøver sig selv, og de reagerer.

Som gruppe vågner de og kommer glad løbende med logrende haler, når der kaldes til mad, og de spiser rigtigt godt.

Sidst på ugen oplever vi tilnærmelsesvist "hysteri" over ikke at kunne komme ud over løbegårdens "trin" ved døren...men det er nu kun et spørgsmål om tid...og det går sikkert hurtigt nok til ikke at vare flere dage, måske endda kun timer...

De har nu fået deres anden ormekur, og vi har haft dem oppe og stå og hygge med lidt leverpostej på bordet hver for sig for første gang.
 

Der udkæmpes nogle til tider heftige og voldsomme "kampe"


 

Og så er der 5 stk. til genopladning...Lidt om hvalp fra Kennel Little Denmark

Hvis du vil høre nærmere er du velkommen til at kontakte mig:

Kennel Little Denmark's
v/Helene Riisgaard Pedersen
Tvindelstrupvej 31
4100 Ringsted
Denmark

tlf: +4550579514

Email: Helene(at)farmdogs.net


(at)=@, dette format er for at undgå junkmail og spam

Completed DKKs breeder education
Har gennemført DKK's opdrætteruddannelse

Hannen 4 uger
Hannen 4 uger
Little Denmark's Kind Of Kola
Han vejer nu 1083g / 2lb 6oz


tæve 4 uger
tæve 4 uger
Little Denmark's Kind Of Kaluha
Hun vejer nu 1196g / 2lbs10oz


tæve 4 uger
tæve 4 uger
Little Denmark's Kind Of Kokoa
Hun vejer nu 1228g / 2lbs 11oz


tæve 4 uger
tæve 4 uger
Little Denmark's Kind Of Kream
Hun vejer nu 1285g / 2lbs 13oz


tæve 4 uger
tæve 4 uger
Little Denmark's Kind Of Karamel
Hun vejer nu 1133g / 2lb 8ozLittle Denmark's Kind Of Karamel
Bord "blooper"Et genstridigt tæppe får ren besked
Hvalpene har fået deres helt eget meget flotte hus, lavet af en papkasse
Kig indeni huset, hvor godtfolk er...
...strømmer der stadig hvalpe til!
Man kan altid give legetøjet lidt prygl
Hvalpene har siddet model for flere børn allerede, og flere er på vej forlyder det
Søde mor Nikki lægger gerne øre til lidt af hvert
Og udi i verden, det vil de!